Nyheter

Odd-Erik blir syk av elektrisitet

Da Odd-Erik Helgesen (44) hovnet opp i ansiktet fordi han brukte mobiltelefon skjønte han at noe var virkelig galt.

KONTAKT: Tennisinstruktør Odd-Erik Helgesen (44) er eloverfølsom, og ønsker å komme i kontakt med likesinnede. På Slottsfjellet har han funnet sin oase. (Foto: Kirvil Håberg Allum)

http://tb.no/nyheter/odd-erik-blir-syk-av-elektrisitet-1.8082369

«Det første jeg merket var en brennende følelse i øret hver gang jeg brukte mobilen. Ekstra ille ble det da jeg for noen år siden kjøpte en fancy telefon til å ta bilder med. Jeg hovnet opp i ansiktet, sier Odd-Erik Helgesen.

Han begynte å eksperimentere. Han la merke til at at når han la vekk telefonen, hadde han ingen problemer. Når han brukte en stasjonær PC, følte han seg noe bedre enn å sitte ved en laptop. – På det verste kunne jeg ikke betale regningene på nettet. Måtte inn i banken for å levere gammeldagse fakturaer.

Ønsker kontakt med andre

Den aktive idrettsmannen og tennisinstruktøren har bestemt seg. Nå vil han ta kontakt med andre i distriktet som får helseplager når de befinner seg i elektromagnetiske felt (EMF). – Sammen er vi sterkere, sier Helgesen, som er lei av å bli møtt med skepsis og vantro, og bli avfeid med at plagene er psykiske. Han har lenge tenkt på å gå ut med sin historie, men vet ikke hvordan han skal legge den fram. Temaet er så følsomt. Han har erfart at han ikke kan nevne problemene sine, uten å bli fremmedgjort og marginalisert. – All uforstanden gjør meg oppgitt, sier han.

Det tok mange år før Odd-Erik skjønte hva han slet med, nettopp på grunn av mangel på informasjon. 44-åringen eier en tomannsbolig, og leide en stund ut første etasje. Familien med tenåringer brukte det meste av elektronisk utstyr. For dem var det helt naturlig. – Jeg husker jeg slet veldig, og måtte sove i en campingvogn nede i hagen. Noen netter jogget jeg fem kilometer, og kjente jeg fikk mer energi. Samtidig forsto jeg at dette ikke kunne fortsette. Jeg tok kontakt med fastlegen, og fortalte at jeg er eloverfølsom, og ba om hjelp. Da fikk jeg beskjed om at jeg måtte lese meg opp på nettet, fordi dette var ukjent for ham.

Egen forening

Det eneste stedet Odd-Erik møtte forståelse var hos Foreningen for eloverfølsomme (FELO). De har gitt ut en brosjyre med støtte fra Helsedirektoratet og Statens strålevern. 44-åringen leste seg gjennom rekken med symptomer, og kjente seg igjen i de fleste.

– Jeg er overfølsom for både høy- og lavfrekvente felt, men reagerer for det meste på bærbare PC-er, ikke jordede elektriske apparater og jordfeil, forklarer han.

Etter at leieboerne i fjor flyttet ut, fikset han det elektriske anlegget. Han trodde alt var i orden, og fikk inn nye leieboere. Denne gang i 2. etasje, mens han flyttet inn i første etasje.

Leide hytte

– Plagene fortsatte. Jeg var så følsom at jeg leide en hytte, uten for mye strøm og elektriske apparater, forteller han. Nå bor han hjemme igjen, og forsøker å finne løsninger.

Ifølge FELO er en vitenskapelig sammenheng ennå ikke klarert, men fenomenet med eloverfølsomhet begynner å bli utbredt og gjenkjent i Norge så vel som i resten av Europa og i USA. Handikapombudet i Stockholm anslår at det i Sverige er over 200.000 personer som rapporterer symptomer når de utsettes for elektromagnetisk stråling.

Symptomer

De vanligste symptomene på eloverfølsomhet:

■ Svie, brenning i huden, kløe (som solbrenthet)

■ Hodepine, kvalme og svimmelhet.

■ Ledd- og muskelsmerter.

■ Kramper, verking.

■ Ekstrem tretthet, utmattelse.

■ Søvnforstyrrelser, søvnløshet.

■ hjerterytmeforstyrrelser.

■ Depresjon.

■ Konsentrasjonsproblemer, uro og stress.

■ Dårlig korttidshukommelse.

■ Øye/synsplager.

■ Øresus, tinnitus.

■ Nedsatt immunforsvar.

Kilde: Norsk forening for eloverfølsomhet (FELO)

Back to list