Hege, Bærum, 5. Juni 2017

Etter å ha slitt med el-overfølsomhet og vært sykmeldt i lengre periode gikk Hege sin arbeidsgiver med på å tilrettelegge hennes kontorplass i et forsøk på å få henne tilbake i jobb. Tiltaket var meget vellykket og Hege kom umiddelbart tilbake i jobb og har nå jobbet i over to år uten fravær.

Hege forteller; Min familie og jeg ble alle sensitive for stråling i etterkant av sterk muggsoppeksponering. – Da jeg forstod at jeg kunne være elektrosensitiv ble jeg sint. Først skulle noen fortelle meg at jeg kunne bli syk av muggsopp, og nå dette vrøvlet om stråling! Jeg sov jo med mobilen og mente jeg hadde det fint ettersom jeg kunne døyve den tidvise rastløsheten og andre ganger sengeliggende tilstanden min med Wordfeud. Jeg hadde faktisk aldri hørt om fenomenet «sensitiv for stråling».

Men akk, jeg måtte bare innrømme at jeg var el-overfølsom. Smertene i armen forsvant jo merkelig nok når jeg la fra meg mobilen en langhelg. Så var det bare å fortsette elimineringen av det rundt meg som vi reagerte på. Bratt læringskurve. Slitsomt. Dyrt. Urettferdig.

Vi kjøpte ny bolig med god beliggenhet i forhold til stråling og fikk profesjonell hjelp av EMF Consult til skjermingstiltak. Nå bor vi skjermet og godt, og er tilnærmet friske. Og barna trives på ny skole (Steinerskolen) uten trådløst. På den gamle skolen deres var det uaktuelt å skru av wifi-ruteren i klasserommet. Selv i gymsalen ville de ikke slå den av.

Veien tilbake til jobb var vanskelig. Jeg måtte ha advokat. Det var møter med NAV, personalavdelingens folk og lege. Jeg ville veldig gjerne tilbake til jobb, så mye som mulig, så raskt som mulig. Jeg var villig til å omplasseres. Underveis hadde jeg prøvd å få holde kontakten – uten at det var blitt imøtekommet. Jeg fikk beskjed fra min leder at jeg aldri ville få mer enn 40% jobb. Da jeg påpekte at jeg er funksjonsdyktig med tilrettelegging, og at de var pliktige å tilrettelegge, fnyste og lo de og sa at «ja, nå kan ikke vi forholde oss til deg og din lege som har en antroposofisk tilnærming».

Men etter mange møter, verneombud og bedriftshelsetjenesten litt på tilbudssiden, ble det vedtatt at jeg skulle få skjermet kontor i et friskt innemiljø. Det forelå også en uttalelse fra lege ved en sykehusavdeling for arbeidsmiljø om at det kunne vise seg å være hensiktsmessig at jeg fikk et skjermet kontor. Legen hadde selv sett mine reaksjoner på bruk av telefon med 4G: Hånden ble umiddelbart blå og iskald ved bruk, og jeg hadde beskrevet smertene som oppstår. At dette skjer, har jeg også fått dokumentert på video.

Enden på visa er god! Jeg har fått et kontor som er tilrettelagt av EMF Consult og jeg er 100% funksjonsdyktig. Kontoret ble malt med skjermende maling, det ble montert skjermede gardiner foran vinduene og jeg byttet ut telefon og arbeidslampe med «lavtråle arbeidslampe» og «lavstråle telefon». – Jeg har ikke hatt sykefravær siden jeg ble friskmeldt i mars 2015. Min arbeidsgiver og nye sjef samarbeider nå og tilrettelegger etter mine behov 🙂

 

Bilde 1: Skjermende karbonmaling er påført vegger og tak og malt over med hvit maling. Skjermende gardiner er hengt opp foran vinduer. Lampe er byttet med lavstrålelampe.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilde 2: Skjermende gardiner foran vindu og dør ut mot korridor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Langtidsvirkningen på min helse kjenner jeg jo ikke til. Heldigvis viser de prøver jeg har tatt at jeg er frisk. Men jeg har fortsatt noen plager jeg relaterer til at jeg blir utsatt fra stråling. Noen ganger merker jeg det med en gang. Sitter jeg under en trådløs ruter får jeg straks følelse av solbrenthet og «leamus». Jeg kan plutselig få stikksmerter i ansiktet, spesielt ved øre og øyeregion. Andre ganger får jeg ettervirkninger – en slags sum av påvirkning – i form av vondt i muskler og ledd, kan plutselig bli kraftløs, få synsvansker, feber og kramper. Dette er jo ikke nødvendigvis farlig, og jeg godtar at noen plager må man leve med, men kan jeg minimere dem, så gjør jeg selvsagt det.

Utskriftsvennlig PDF av historien med bilde finner du her